Wie ouder aan het worden is blijft het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Soms wordt er wel verhuisd naar een kleinere woning met aanpassingen voor ouderen, maar de zelfstandigheid van een eigen woning wordt pas in het uiterste geval opgegeven. Als de gezondheid achteruit gaat kunnen allerlei handige hulpmiddelen helpen om nog een hele tijd op een verantwoorde manier zelfstandig te blijven wonen. Personenalarmering is zo’n hulpmiddel. Als u behoefte heeft aan personenalarmering is dit artikel voor u bedoeld. Want de tips die hier gegeven worden zorgen ervoor dat u het juiste soort personenalarmering aanschaft.
Hoe werkt personenalarmering?
Personenalarmering is een apparaatje dat u altijd bij u draagt. Als er iets met u gebeurt, waardoor u zichzelf niet meer kunt redden, kunt u op een knop op het apparaatje drukken. Er wordt dan een bericht verstuurd naar iemand of meerdere personen die u kunnen helpen. Dat kan een mantelzorger zijn, zoals een zoon of dochter, maar ook hulpdiensten kunnen met behulp van personenalarmering worden ingeschakeld. Voor een goede wijze van hulpverlening is het van belang dat u personenalarmering aanschaft die past bij uw situatie. Er zijn namelijk veel verschillende soorten personenalarmering beschikbaar. Voor het niet open kunnen krijgen van uw ebike slot is het bijvoorbeeld fijner dat u uw mantelzorger of familie in kunt schakelen in plaats van de officiële hulpdiensten.
Hoe ziet personenalarmering eruit?
Als het over personenalarmering gaat denkt iedereen meteen aan de drukknop die aan de nek wordt gedragen. Dat is inderdaad een systeem dat veel wordt gebruikt, maar er zijn meer mogelijkheden. Als u het vervelend vindt om altijd maar met zo’n opzichtige knop rond te lopen kunt u ook kiezen voor een sieraad, waar een knop in is verwerkt. Een andere mogelijkheid is een goed alarm horloge met een alarmknop. Dit wordt een smartwatch genoemd (niet te verwarren met het andere bekende woord “smartphone“). De overeenkomst tussen al deze producten is, dat u ze altijd bij u heeft. Dat zorgt voor een veilig gevoel, omdat u in elke situatie en op elk moment hulp kunt inschakelen.
Wie wordt gealarmeerd?
Bij personenalarmering heeft u de keus om in te stellen wie er in actie moet komen als u op het alarm drukt. U kunt kiezen voor een eigen contactpersoon of een professionele organisatie. Het voordeel van een eigen contactpersoon is, dat die u het beste kent en vaak weet welke hulp u nodig heeft. Het nadeel van een eigen contactpersoon is, dat die niet altijd bereikbaar zijn. Een professionele organisatie is altijd bereikbaar en weet ook snel de juiste hulp te bieden. De nadelen van zo’n organisatie zijn, dat u de hulpverleners niet altijd kent, en dat u daar een abonnement op moet nemen, wat extra kosten met zich meebrengt.
Wanneer is personenalarmering voor u nodig?
Er hoeft geen medische reden te zijn om personenalarmering aan te schaffen. Als u in goede gezondheid verkeert en alleen in een woning woont is er altijd een risico op een ongelukje of een valpartij. U kunt dan misschien niet uw telefoon bereiken. Een personenalarmering is dan een manier om toch snel hulp te krijgen. Als u alleen woont en last heeft van een evenwichtsstoornis of gewoon wat moeilijker ter been bent, is een personenalarmering sowieso een goed idee. U moet niet denken dat dit een beperking is van uw zelfstandigheid. Het is eerder een manier om u langer veilig te voelen in uw eigen woonomgeving.
Verschillende soorten personenalarmering
De meest gebruikte personenalarmering werkt met behulp van een knop. Zodra daarop wordt gedrukt krijgt u hulp. U bepaalt dus zelf of er iemand moet komen helpen. De meeste reguliere soorten personenalarmering werken alleen in uw huis. Er zijn echter ook speciale soorten personenalarmering, die breder inzetbaar zijn.
Gebruik buitenshuis
Als u ook buitenshuis gebruik wilt kunnen maken van de personenalarmering is het goed om een apparaat met een mobiele verbinding aan te schaffen. Voor het overige werkt zo’n apparaat hetzelfde als een gewone personenalarmering. Als u dementie heeft en er een risico is dat u verdwaalt, kunt u kiezen voor een personenalarmering met locatiebepaling (GPS tracker). Zodra u op de knop drukt verstuurt het apparaat een alarm en wordt erbij vermeld waar u bent.
Douchen en zwemmen
Als u tijdens het douchen of zwemmen in staat wilt zijn om hulp in te roepen moet er een apparaat worden gekocht dat waterdicht is. Dit is wel verstandig, want een heel groot deel van de ongelukken door valpartijen gebeuren in de douche.
Automatische hulpvragen
Er zijn situaties waarin u zelf niet meer in staat bent om op de knop te drukken van de personenalarmering. Bijvoorbeeld als u een zware val heeft gemaakt, waarbij u het bewustzijn bent verloren. Er zijn soorten personenalarmering die dat kunnen detecteren en vervolgens automatisch hulp inschakelen. Die automatische meldingen kunnen ook worden gegenereerd als u zich langere tijd niet heeft bewogen, of al een lange tijd niet in een bepaalde ruimte in de woning bent geweest, zoals het toilet. Een handige soort personenalarmering voor mensen met dementie is een soort, die hulp vraagt als u een vertrouwd gebied verlaat.
Tips voor het kopen van het juiste personenalarm
Het aanschaffen van een personenalarm is een grote stap. Het zou jammer zijn als u een apparaat aanschaft, dat niet voorziet in uw behoeften, want de apparaten zijn niet goedkoop. Om dergelijke vergissingen te voorkomen worden hier een aantal tips gegeven van dingen waar u aan kunt denken bij het kiezen van personenalarmering.
Tip 1: Beoordeel uw situatie
Als u zich thuis niet veilig voelt kan een personenalarmering een oplossing zijn. Dat is het geval als u zich als gevolg van een aandoening plotseling ziek kunt voelen. Als u slecht ter been bent of bij een valpartij zelf niet meer overeind kunt komen is personenalarmering ook een nuttig hulpmiddel. Als u weet dat u beginnende dementie heeft kunt u alvast personenalarmering aanschaffen. U went dan aan het apparaat en leert dat u hulp kunt vragen als u verdwaalt of gedesoriënteerd bent. Als u denkt dat één van deze situaties op u van toepassing is, is personenalarmering een oplossing. Uiteraard moet u het apparaat wel altijd bij u hebben.
Tip 2: Kies de juiste functionaliteit
Het is verstandig om uw situatie te bespreken met uw mantelzorger of met een medisch adviseur om een personenalarmering te kiezen met de juiste functionaliteit. Heeft u een systeem nodig dat alleen thuis werkt of moet u er buitenshuis ook gebruik van kunnen maken? Is er een risico op noodgevallen waarbij u het bewustzijn verliest of langdurig inactief wordt, zodat het apparaat automatisch hulp inroept? Wilt u dat het apparaat een alarm uit laat gaan als u zich buiten en afgesproken veilig gebied bevindt? Wilt u het apparaat ook in de douche kunnen gebruiken? Door deze vragen samen te beantwoorden komt u tot een beslissing over de functionaliteit van de personenalarmering.
Tip 3: Hoe ziet uw personenalarmering eruit?
Als u al uw eisen op een rij hebt gezet zijn er verschillende merken en soorten personenalarmering die allemaal geschikt zijn voor uw situatie. U kunt de verschillen tussen deze apparaten bekijken door gebruik te maken van een vergelijkingssite voor personenalarmering, net als bij een goede simpele deurbel. Daar zijn alle kenmerken naast elkaar te zetten, waardoor het gemakkelijker wordt om een beslissing te nemen. Als er meerdere apparaten identiek zijn kunt u kiezen voor het apparaat dat u het mooist vindt. Zo’n vergelijkingssite maakt het ook mogelijk om verschillende uitvoeringen met dezelfde functionaliteit te ontdekken, zoals een smartwatch, een drukknop, een heuptas of een sieraad.
Tip 4: Op zoek naar vergoedingen
De aanschafprijs van personenalarmering loopt enorm uiteen. Dat komt door de benodigde functionaliteit. Er zijn allerlei mogelijkheden om een tegemoetkoming in de kosten te krijgen. De eerste instantie waar u zich toe kunt wenden is de afdeling WMO van uw gemeente. Een andere mogelijkheid is de zorgverzekering. Die vergoedt onder bepaalde voorwaarden zelfs de volledige prijs van de personenalarmering. Het lukt soms ook om de gewone verzekering te vragen de kosten geheel of gedeeltelijk te vergoeden. Dat kan op grond van een verhoogd risico op schade aan de woning. Het is in alle gevallen verstandig om een verklaring van uw arts over uw gezondheidssituatie bij te voegen.
Op tijd personenalarmering aanschaffen
Veel ouderen zijn van mening dat ze zichzelf nog prima kunnen redden in hun woning. Dat is inderdaad ook het geval, maar voor als er een keer iets misgaat is het toch fijn om personenalarmering te hebben. Niemand wil na een val uren of dagenlang lang op de grond liggen wachten totdat er iemand langskomt. Houd ook in het achterhoofd, dat personenalarmering niet alleen uzelf een veilig gevoel geeft. Uw dierbaren en de mantelzorgers zullen zich geruster voelen als u de mogelijkheid hebt om in een noodgeval om hulp te vragen. Kortom, personenalarmering geeft u zelf de zekerheid dat u op een veilige en verantwoorde manier thuis kunt blijven wonen.
Conclusie
Personenalarmering heeft allang bewezen van grote waarde te zijn voor personen die alleen thuis wonen. De aanschaf van zo’n apparaat moet met de nodige zorgvuldigheid ter hand worden genomen. Het is belangrijk dat u een apparaat aanschaft dat nu en in de toekomst past bij uw behoeften. Als u al een aantal jaren een personenalarmering heeft is het goed om met zekere regelmaat te controleren of die nog bij uw behoeften past. Misschien gaat u zelf niet achteruit, maar de technische ontwikkelingen gaan zo snel, dat er wellicht een persoonsalarmering is ontwikkeld waar u nog meer baat bij heeft.