De stormachtige ontwikkeling van smartphones en tablets is niet voorbijgegaan aan senioren. Aanvankelijk waren het eerst de nerds en vervolgens de jongeren die de smartphone omarmden. Daarna volgde de werkzame bevolking van middelbare leeftijd en sinds een aantal jaren zijn ouderen bezig aan een flinke inhaalslag. De meeste apps die zij gebruiken zijn speciaal voor hen ontwikkeld, maar er zijn ook handige apps die door alle leeftijdsgroepen worden gebruikt. In dit artikel worden de beste en leukste apps voor senioren besproken. De meeste apps zijn geschikt voor smartphones en tablets.
Ingewikkeld of niet?
Het leren van omgaan met de nieuwe technologie staat niet bekend als een van de leukste activiteiten voor ouderen. Het is een feit dat veel ouderen behoorlijk wat drempelvrees hebben om een smartphone of een tablet te gebruiken. Het maakt niet uit of het om een Android apparaat met het besturingssysteem van Google gaat of een iOS systeem van Apple. Maar wie de stap eenmaal heeft gezet en door heeft wat de belangrijkste knoppen zijn, beleeft doorgaans veel plezier aan de beste senioren smartphone. Wie kleinkinderen heeft is beslist in het voordeel. Die kinderen zijn opgegroeid met de smartphone en kunnen u als oudere bij elk probleem helpen. Een ander voordeel van de smartphone is, dat de kans erg groot is dat u meer contact krijgt met uw kleinkinderen.
Apps om minder afhankelijk te zijn
Veel ouderen vinden het verschrikkelijk als ze de hulp van iemand in moeten roepen om iets voor elkaar te krijgen. Zelfs als degene die komt helpen dat helemaal niet erg vindt, wordt het vragen om hulp erg bezwaarlijk gevonden. Er is een aantal slimme apps bedacht waarmee u als oudere zelf meer dingen kunt oplossen en minder afhankelijk bent. Hier volgt een overzicht.
Zelfregie app
De Zelfregie app geeft u als oudere de controle over de indeling van uw leven terug. De app biedt de mogelijkheid om samen met uw zorgverlener rapportages over uw gezondheid te bekijken en om afspraken te maken. In de app zitten ook opties om afspraken te wijzigen. U hoeft dan dus niet in de telefoon te klimmen en een moeizaam gesprek te voeren met de agenda op schoot. De Zelfregie app wordt af en toe uitgebreid met extra functies. Hij is ook geschikt om een reis met het openbaar vervoer te plannen, geldzaken met de bank te regelen en boodschappen te bestellen. Het gaat natuurlijk ook gewoon om de voorzieningen thuis zoals de trap op en afgaan. We zetten voor u de mogelijke liften op een rijtje.
MedAlert app
Ouderen gebruiken vaak medicijnen, soms zelfs heel veel. Om de medicijnen goed te laten werken is het belangrijk dat ze in de juiste dosis en op het goede moment worden ingenomen. Met MedAlert is dat een stuk eenvoudiger geworden. Zodra u een medicijn krijgt voert u in de app in wanneer en in welke dosis deze moet worden ingenomen. Zodra het daarvoor tijd is zal de app een signaaltje geven, zodat u dit niet vergeet. Doordat in de app moet worden aangegeven dat u de medicijnen werkelijk heeft ingenomen is de kans dat u dat vergeet nihil geworden.
EHBO app
Iedereen heeft wel eens te maken met een situatie waarbij de gezondheid in het geding is. Misschien heeft u iets gegeten dat niet goed meer was, of is uw partner gevallen en gewond geraakt. De EHBO app van het Rode Kruis geeft in dat soort situaties advies over hoe er moet worden gehandeld. Als er sprake is van een noodsituatie kan de app zelfs gesproken instructies geven, of 112 bellen. De meldkamer weet dan automatisch waar de hulpverleners naartoe moeten, zodat er geen tijd verloren gaat. De EHBO app kan ook worden gebruikt om het adres van de dichtstbijzijnde EHBO-post of een AED toestel te vinden.
Be My Eyes app
De Be My Eyes app werkt alleen op iPhones, maar hij is toch zo handig dat die hier even wordt genoemd. Deze app brengt ouderen die slechtziend zijn in contact met personen die via hun eigen iPhone met hen willen meekijken om dingen te controleren. Zodra de app wordt gestart kan er een vraag worden gesteld, waar door één van de meekijkers op wordt gereageerd. Er wordt dan automatisch een video verbinding opgezet. De app kan bijvoorbeeld worden gebruikt als een slechtziende wil laten controleren of een product in zijn koelkast nog kan worden gebruikt of dat het bedorven is. Hij hoeft alleen zijn iPhone maar voor het product te houden en dan zal de meekijker hem vertellen of hij het product nog veilig kan consumeren.
Moet ik naar de dokter app
Mensen zijn soms niet zeker of ze klachten hebben waarmee ze naar de dokter moeten. Vooral ouderen staan er om bekend dat ze vaker een pijntje hebben dan mensen van een wat jongere leeftijd. Er zijn echter ook ouderen die er alles aan doen om nooit naar de dokter te hoeven. De app ‘Moet ik naar de dokter?’ biedt in deze gevallen uitkomst. In de app worden de klachten ingevoerd. U krijgt vervolgens advies over hoe die zelfstandig kunnen worden verholpen. De app geeft ook aan wanneer het beter is om naar de dokter te gaan.
Ontspanning
Het kan voor ouderen erg ingewikkeld zijn om een hobby te blijven doen als de lichamelijke conditie achteruit gaat. De apps in het onderstaande lijstje bieden alternatieven om van die hobby te kunnen blijven genieten. Als u van spelletjes houdt, maar die niet meer kunt spelen, kunt u op zoek gaan naar een app. Bijna elk spel heeft tegenwoordig wel een app. Op spelletjes apps wordt in dit artikel verder niet ingegaan. Wie weet vindt u een van de leukste spellen voor ouderen wel dankzij een app op uw telefoon.
Luisterbieb app
Ouderen die graag boeken lezen maar slecht ter been zijn, zijn afhankelijk van anderen om boeken uit de bibliotheek te lenen. Een mooi alternatief voor het laten ophalen van boeken is de Luisterbieb app. Die biedt de mogelijkheid om gratis naar luisterboeken te luisteren of om luistercolleges bij te wonen. U hoeft daar niet de deur voor uit, maar luistert via de speaker op de smartphone of tablet. Wellicht hebben ze zelfs het beste tijdschrift voor senioren beschikbaar.
Google Books app
Als het lezen van boeken en tijdschriften niet meer zo gemakkelijk gaat vanwege slechtziendheid is Google Books, of de Apple variant iBooks een goed alternatief. Met deze app kunnen boeken en tijdschriften op een tablet of smartphone worden gelezen. Het voordeel daarvan is, dat u het contrast en de lettergrootte helemaal op uw eigen wensen kunt afstemmen. Deze apps hebben ook de mogelijkheid om de boeken digitaal aan te schaffen.
Bibliotheek app
Wie liever gebruik maakt van boeken in de bibliotheek hoeft die niet meer te laten ophalen. De bibliotheek heeft een goede app, die via de website van de openbare bibliotheek eenvoudig kan worden geïnstalleerd. De app is bedoeld om boeken op een tablet, e-reader of smartphone te lezen. Ook bij die app is de lettergrootte naar behoefte instelbaar. De boeken worden, net zoals wanneer ze aan de balie vroeger werden opgehaald, voor een periode van enkele weken geleend.
Communicatie
Eenzaamheid is een gevaar dat bij elke oudere op de loer ligt. Vooral als uw partner is overleden en als uw vrienden en familie niet meer leven wordt het soms moeilijk om voldoende sociale contacten te onderhouden. Als u daarnaast ook nog slecht ter been bent is het helemaal lastig om niet te vereenzamen. Apps waarmee u contact kunt onderhouden met anderen zijn dan echt een uitkomst. U kunt met uw contacten bellen, videobellen of elkaar door middel van korte berichtjes op de hoogte houden.
De beste app voor senioren is zonder twijfel WhatsApp. Bijna elke oudere met een smartphone of tablet heeft deze app wel geïnstalleerd. Dat is logisch, want de app maakt het mogelijk om met al uw vrienden en familie in contact te blijven. Het grote succes van WhatsApp is te verklaren doordat er gebruikers van alle leeftijden zijn. Opa’s en oma’s kunnen via de app dus in contact blijven met hun kinderen en kleinkinderen, zelfs als die op een grote afstand wonen. Eén van de meest handige opties van WhatsApp is dat er groepen aangemaakt kunnen worden. U kunt een groep aanmaken voor uw familie, de biljartclub, de dames van de handwerkclub, etc. Daardoor kunt u iedereen in een groep met één berichtje op de hoogte brengen.
Het maken van berichten in WhatsApp is bijzonder gebruiksvriendelijk. Natuurlijk zal het u als ouder niet lukken om net zo snel te tikken als uw kleinkinderen, maar dat maakt niet uit. Ze vinden het vaak fantastisch dat u de app gebruikt. Om de berichten meer duidelijkheid te geven over wat u precies bedoelt, kunt u emoji’s gebruiken. Er komen dagelijks nieuwe emoji’s bij en het is erg leuk om een toepasselijk exemplaar te vinden. WhatsApp is niet alleen geschikt om er berichtjes mee uit te wisselen, maar de app kan ook worden gebruikt om te bellen en videogesprekken te voeren.
Dating apps
Er zijn ook diverse apps waarmee ouderen in contact kunnen komen met nieuwe vrienden of zelfs een nieuwe relatie. Dit worden dating apps genoemd. Een bekende app is Parship. Die app is er op ingericht om u als oudere single in contact te brengen met andere oudere singles. Door in uw profiel duidelijk te zijn over wat u van een nieuwe vriendschap verwacht is er best een kans dat u nieuwe mensen leert kennen. Dat kunnen mensen zijn met dezelfde hobby of interesse. Deze contacten kunnen uitgroeien tot bijzondere vriendschappen. Met deze apps kunt u uw leefwereld dus flink vergroten, zonder dat u daarvoor de deur uit hoeft.
Aanbieding
Met leuke spellen voor ouderen kun je veel plezier beleven ondanks de leeftijd!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een seniorspellen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
"]
Externe bronnen:
Bekijk de beste ouderen aanbiedingen ►