Als u op een verkeerd matras slaapt is de kans groot dat u last heeft van slapeloze nachten. Ook is het mogelijk dat u in de ochtend wakker wordt met spierpijn. Het meest vervelende effect van een verkeerd matras is, dat u de hele dag niet fit bent en u moe voelt. Daarom is het goed om een matras uit te zoeken waar u goed op ligt. Een drukverlagend matras is voor veel mensen dan een logische keus. Dat zorgt voor een goede doorbloeding van de spieren. Wie goed in bed ligt zal ‘s nachts ook minder vaak wakker worden.
Op zoek naar het juiste drukverlagende matras
Voor iemand die gemiddeld eens in de 10 jaar een nieuw matras of topper koopt voor zijn of haar bed, is het niet mogelijk om alle ontwikkelingen bij te houden. U moet zich dan laten leiden door mensen die u advies geven, en door u goed in te lezen in de mogelijkheden van drukverlagende matrassen. Als u denkt een goed matras te hebben gevonden is het verstandig om dit thuis een aantal weken uit te testen. Als het goed bevalt kunt u besluiten om het aan te schaffen. Als het niet goed bevalt heeft u de kans om een ander drukverlagend matras uit te zoeken.
Materiaalkeus
Als u op zoek gaat naar drukverlagende matrassen valt een aantal materialen vanzelf af, want die hebben andere eigenschappen. U hoeft voor deze matrassen niet te kijken naar polyether en koudschuim. De beste materialen voor een drukverlagende matras zijn latex en traagschuim. Daarnaast is ook een matras met pocketveren een optie. Staar u tijdens het uitzoeken niet blind op de drukverlagende effecten, maar houd ook andere eigenschappen van de materialen in de gaten. Daarbij kunt u denken aan de ventilatiemogelijkheden van het materiaal en aan eventuele allergieën die het materiaal kan veroorzaken.
Vier opties voor drukverlagende matrassen
In dit hoofdstuk maakt u kennis met vier soorten matrassen, die allemaal drukverlagende eigenschappen hebben. De matrassen worden tamelijk beknopt besproken. Voor meer informatie kunt u zich tot de leveranciers wenden. Het is in dit artikel slechts de bedoeling dat u weet welke opties er zijn voor de aanschaf van een drukverlagende matras.
Latex
Latex is een soort rubber, die bestaat in meerdere varianten. De gewone latex producten worden gemaakt van een synthetische rubbersoort, dus een soort rubber die in een fabriek wordt geproduceerd. De matrassen die hiervan worden gemaakt zorgen voor een uitstekende ondersteuning van het lichaam. Door de matrassen in te delen in zones kan de ondersteuning worden geoptimaliseerd. Als u uw lichaamsgewicht opgeeft bij een leverancier zal hij voor u het perfecte latex matras vinden.
Latex heeft echter een paar nadelen. Het eerste nadeel is, dat synthetische latex niet zo goed ventileert. Daardoor kan het warm aanvoelen tijdens het slapen. Ook kan het materiaal vochtig worden. Leveranciers gaan dit effect tegen door gebruik te maken van een matrashoes van goede kwaliteit, die transpiratievocht afvoert. Niet iedereen ervaart dat echter als succesvol. Sommige mensen hebben ook last van een latexallergie. Als u daarbij hoort wordt het afgeraden om een drukverlagende matras van gewone latex aan te schaffen.
Natuurlatex
Naast matrassen van synthetische latex bestaan er ook matrassen van latex die in de natuur wordt gewonnen uit rubberbomen. Dat is een soort latex waar mensen met een allergie veel minder last van hebben. Ook het bezwaar van slecht ventileren van gewoon latex wordt met deze natuurlatex opgelost. Het natuurlijk gewonnen materiaal ondergaat een ingewikkeld proces, waardoor een matras ontstaat met een open structuur. Die kan prima ventileren en veroorzaakt geen oververhitting tijdens de slaap, of vochtige matrassen in de ochtend.
Als u besluit om een matras van natuurlatex aan te schaffen is het niet zo gemakkelijk om de kwaliteit te achterhalen. Fabrikanten mogen hun product al natuurlatex noemen als er maar 15 procent natuurlijk rubber in is verwerkt. Daarom wordt aanbevolen om altijd te informeren naar het percentage natuurlijk rubber in een matras. Matrassen van 100 procent natuurlatex bestaan niet, want er wordt altijd iets synthetisch latex toegevoegd. Bij een percentage van 50 procent is het slaapcomfort echter al uitstekend. Het beste slaapcomfort verkrijgt u met een drukverlagend matras van 85 procent natuurlatex.
Traagschuim
Traagschuim behoort tot de visco-elastische materialen. Dat zijn materialen die zich maximaal aanpassen aan uw lichaam en zich daar helemaal naar vormen. Dat komt doordat het materiaal reageert op lichaamswarmte. Zodra u op een matras van traagschuim gaat liggen zal het materiaal waar u contact heeft met het matras door uw lichaamswarmte zacht worden. Het vormt zich comfortabel om u heen en zorgt ervoor dat u volledig wordt ondersteund. Uiteraard is het ook van belang dat in combinatie met zo’n matras een goede lattenbodem als ondersteuning wordt gebruikt.
Het uitzoeken van een visco-elastisch matras is net zo ingewikkeld als een matras van latex. Er zijn enorm veel verschillende producten op de markt, die allemaal net iets andere eigenschappen hebben. Als u een richtlijn wilt hebben waarop u moet letten is dat in eerste instantie de prijs. Een goed matras van traagschuim is niet goedkoop. Een merk dat een goede naam heeft opgebouwd is Tempur. Een voordeel van een matras van traagschuim is, dat het een lange levensduur heeft. Een nadeel van traagschuim is, dat het niet een goed ventilerend materiaal is. Dat kan voor een deel worden gecompenseerd met de matrashoes, maar als u erg zweet is het toch iets om rekening mee te houden.
Pocketveren
Een totaal andere manier om een drukverlagend effect te krijgen in een matras is met behulp van veren. Matrassen met dit als hulpmiddel worden pocketveermatrassen genoemd. Het principe van zo’n matras is dat het bestaat uit een mat van stalen veren. Dat zijn er heel veel, soms wel honderden veren per vierkante meter. In de matrassen zijn zones gemaakt, waarin de veerkracht van de veren wordt afgestemd op het lichaamsgewicht ter plaatse. Als u op zoek bent naar een kwalitatief goed drukverlagend pocketveermatras is het belangrijk om het aantal veren per vierkante meter in de gaten te houden. Hoe hoger dat is, des te beter zal het matras uw lichaam ondersteunen.
Leveranciers hebben allerlei innovatieve manieren gevonden om de ondersteuning van een pocketveermatras nog verder te verbeteren. Bij de zogenoemde interactieve pocketveren worden lage en hoge veren afgewisseld. Een andere methode om de ondersteuning te verbeteren is met behulp van soft-touch veren. De veren in zo’n matras zijn aan de uiteinden wat dunner gemaakt. Als u op zo’n matras gaat liggen zal het matras eerst wat inzakken om vervolgens de juiste ondersteuning te bieden. Wie maximaal comfort wil kiest voor een pocketveermatras met verschillende lagen veren en een wollen afdekking. Dat zijn handgemaakte matrassen waar u gegarandeerd uitstekend op zult slapen.
Proefslapen
De pocketveermatrassen hebben doorgaans een betere ventilatie dan de matrassen die gemaakt zijn van latex of traagschuim. Een matras van traagschuim zal echter wat warmer aanvoelen. Afhankelijk van het materiaal van de hoes om het matras zal een pocketveermatras ook minder snel voor irritaties en allergische reacties zorgen. Om echter zeker te weten dat een matras aan al uw verwachtingen voldoet is het verstandig om enige tijd op een matras te slapen voordat u het aanschaft. Pas als u in elke ochtend uitgerust en fit wakker wordt kunt u ervan uitgaan dat u het perfecte matras heeft gevonden.
Het beste drukverlagende matras
Het is niet eenvoudig om een algemeen advies te geven over het beste drukverlagende matras. Iedereen reageert op een unieke manier op de verschillende materialen. Dat blijkt ook wel, want alle genoemde principes voor een drukverlagende matras worden veel verkocht. Om toch een indruk te kunnen geven is er bij het selecteren van een winnaar ook gekeken naar secundaire factoren, zoals de mogelijkheden om de hoes te wassen, het aantal jaren garantie, de prijs en de mogelijkheden om het matras te testen.
De winnaar: Tempur Original Prima Cooltouch 19 centimeter matras
Uitgeroepen tot het beste drukverlagende matras is de Tempur Original Prima Cooltouch 19 centimeter matras. Dat matras is gemaakt van traagschuim, dat door Tempur een speciale samenstelling heeft gekregen voor een nog betere ondersteuning. Het matras voelt wat steviger aan dan de matrassen van natuurlatex en pocketvering matrassen. Dat traagschuim wat minder goed ventileert wordt gecompenseerd door de hoes die Tempur voor dit matras heeft ontwikkeld. Die hoes is in staat om overtollig vocht af te voeren zonder dat het matras koud gaat aanvoelen. Het materiaal waarvan deze matrassen zijn gemaakt wordt ook gebruikt ter ondersteuning van astronauten tijdens een lancering.
In veel maten leverbaar
Het Tempur Original Prima Cooltouch 19 centimeter matras is leverbaar in 15 formaten. De gangbare maten zijn snel leverbaar, maar voor de minder courante maten geldt een langere levertijd na aanvraag. Op deze matrassen wordt 10 jaar garantie gegeven. Tempur biedt deze matrassen regelmatig met hoge kortingen aan. Als u op zoek gaat naar zo’n matras is het de moeite waard om op zo’n actie te wachten, want er worden kortingen van 30 procent of meer gegeven. Dat is beslist de moeite waard, want voor zo’n drukverlagende matras moet zonder korting voor een eenpersoons formaat al gauw € 1350 worden neergeteld.